Gimp háttér eltávolítása

A fénykép háttér szerkesztésénél először ki kell jelölni a hátteret, azután lehet törölni. Ebben a cikkben videókat találsz, hogyan távolítsd el a hátteret, hogyan legyen átlátszó.

A háttér szerkesztéséhez megfelelő formátumú képet kell használni. A JPG nem jó ebben az esetben, nem képes kezelni az átlátszó hátteret. PNG formátumot kell használni, vagy más képszerkesztő formátumot (pl .xcf, a Gimp formátuma, vagy . psd, a Photoshop formátuma stb.)

 A fénykép háttér eltávolításhoz olyan program kell, amely képes kezelni a rétegeket. Így a fénykép a felső réteg, a háttér az alsó.

Ilyen telepíthető képszerkesztő programok a Gimp, Photoshop stb.

Online képszerkesztők: Pixlr, Photopea, Snappa stb..

Hogy mennyire könnyű vagy nehéz a fénykép hátterét eltüntetni, az nagyban függ a képtől. A jó eredményért mindenképp dolgozni kell.

Az alábbiakban 4 módszert mutatok be, hogyan tüntesd el a fénykép hátterét. Ha kész, PNG formátumba mentve megmarad az átlátszó háttér. Így bármilyen hátteret berakhatsz a képnek. 

A kép háttér eltávolítása után a rétegkezelésről szóló videó látható, amely segít a fénykép hátterét úgy alakítani, ahogy te szeretnéd.

1. A legegyszerűbb módszer: remove.bg

A remove.bg egy ingyenes webes alkalmazás. Akkor működik, ha a téma jól elkülöníthető a háttértől, ha a háttér egyszínű, kevésbé éles.

Előnye: gyors és ingyenes webes alkalmazás

Hátránya: a bonyolultabb képekre nem alkalmas

2. Photopea.com Refine Egde eszköze

Ha a remove.bg nem működik, akkor a hátteret manuálisan kell eltüntetni, azaz neked kell a kép hátterét kitörölni. Számtalan online képszerkesztő program rendelkezésre áll erre a feladatra.

A személyes kedvencem a Photopea Refine Egde eszköze. A Photopea egy ingyenes online képszerkesztő program, egyfajta online leegyszerűsített Photoshop.

A háttér eltávolításánál elsőként ki kell törölni, vagy ki kell emelni a kép egyes részeit. Ezután az átmenetet a szürke színnel kisatírozni és kész az átlátszó háttér. Ezután bármilyen általunk választott képet be lehet tenni a háttérbe. Be kell másolni/ húzni a munkafelületre, ekkor új rétegként megjelenik. A réteget lentebb kell mozgatni, a kép mögé.

3. Gimp háttér eltávolítása

4. Varázsceruza és gyors kijelölés – online

A negyedik módszer a legbonyolultabb, de a legjobb végeredményt adja, bonyolult kép esetén is.

Elsőként a gyors kijelöléssel ki kell jelölni a szükséges képrészletet, majd varázsceruzával (Magic Wand) finomítani a kijelölést.

A sokak által ismert varázsceruza eszköz a Photoshop megjelenésével vált ismertté. Működése: az egyszínű, vagy hasonló színű képrészereket jelöli ki.Ezzel nagyban megkönnyíti a kép egyes részeinek kijelölését.

Használjuk a Unite (egyesítés) és Substract (kivonás) parancsot. Így egymástól teljesen független képrészeket lehet egy kijelölésbe összefogni, majd kitörölni.

A képrészlettől függően folyamatosan változtatom a varázsceruza paramétereit, hogy a legjobb eredményt kapjam. Ha kész a kép, PNG formátumba mentve az átlátszó háttér megmarad.

A módszer gyakorlást igényel, de az eredmény garantált.

Fénykép háttér szerkesztés rétegekkel

A képeket húzd be a szerkesztőfelületre, majd a videóban látható módszerrel alakítsd át a hátteret, töröld ki, ami nem kell.

Ügyelj a megfelelő réteg kiválasztására.

photoscape háttér eltüntetése
gimp háttér eltávolítása
háttér eltávolítása gimp
gimp átlátszó háttér
png háttér eltávolítása
photoshop háttér eltüntetése
fénykép háttér eltávolítás
háttér eltávolítása
gimp háttér megváltoztatása

kép háttér eltávolítása
háttér
gimp háttérszín

gimp képszerkesztő
photoshop háttér eltávolítása
gimp online képszerkesztő
pixlr képszerkesztő

hatter
háttér eltávolítása photoshop
háttér megváltoztatása photoshop
gimp használata magyarul
kép háttér eltávolítása online

képszerkesztő háttér eltüntetése